Niina Susanna

Tukien maksupäivien ripottelu vaikeuttaa pienituloisten taloudenhallintaa

  • Erinäisten tukien ripottelu pitkin kuukautta voi vaikeuttaa pienituloisten rahojen mitoittamista välttämättömiin menoihin
    Erinäisten tukien ripottelu pitkin kuukautta voi vaikeuttaa pienituloisten rahojen mitoittamista välttämättömiin menoihin
  • Varsinkin lapsiperheissä on huomattu kuinka tukia maksetaan pienissä erissä.
    Varsinkin lapsiperheissä on huomattu kuinka tukia maksetaan pienissä erissä.

Jatkan kirjoittamista sosiaalietuisuuksiin liittyvistä epäkohdista tässä blogiartikkelissani.

Tällä kertaa puntarissa painaa pirstaloitunut sosiaalietuisuuksien maksujärjestelmä. 

Eläkeläisille, sairastuneille, opiskelijoille, perheellisille, yksinhuoltajille, työttömille, vammaisille - kaikille on olemassa erilaisia tukia. On asumistukea, asumislisää, opintotukea, kotihoidontukea, omaishoidontukea, vammaistukea, työkyvyttömyyseläkettä, sairaspäivärahaa, toimeentulotukea ja niin edelleen. Elämäntilanteiden muuttuessa henkilön on osattava mahdollisimman ajoissa hakea itselleen uutta tuenmuotoa, joka vastaa sen hetken elämäntilannetta. 

Näitä tukia haetaan sitten sekä KELA:sta sekä sosiaalitoimesta.

Paljon pinnalla on ollutkin keskustelua tämän sokkeloisen järjestelmän uusimiseksi perustulomallin avulla. Sillä nykyinen järjestelmä kyykyttää monia ihmisiä kohtuuttomalla byrokratiallaan. Joillekin tukienhakuprosessi on niin uuvuttavaa, että toimeentulotukea ei jakseta edes hakea, vaikka siihen olisi oikeutettuja. 

Niin kauan kuin nykyinen tukiviidakoissa tarpominen on täysin välttämätöntä, aiheuttaa se ilmiönä erilaisia ongelmia: tukien käsittelyjen ja maksujen viivästymistä (etenkin lisäselvityspyynnöt viivyttävät hakemusten käsittelyä); pienituloisten henkilöiden arjen ja taloudenhallinnan vaikeuksia, sillä omien tulojen ja menojen ennakointi on haasteellisempaa.

Varsinkin lapsiperheissä on huomattu kuinka tukia maksetaan ripotellen pitkin kuukautta pienissä erissä.

Annan yhden elävän elämän esimerkin:

Parhaimmillaan alle kolmivuotiaan pienen lapsen yksinhuoltajavanhempi, joka on kotona lapsen kanssa, voi joutua hakemaan viittä eri tukea, jotka kaikki maksetaan eri ajankohtina. Osa tuista maksetaan etukäteen ja osa jälkikäteen. Kotihoidontuki (maksussa kuun viimeinen päivä), yleinen asumistuki (maksussa kuun ensimmäinen päivä), lapsilisä (maksussa kuun 25.-26.pv tienoilla), elatustuki (maksussa kuun 10. pv), toimeentulotuki (maksussa n. kuun 2.pv). Kun laskuillakin on omat eräpäivänsä, voi olla hyvin vaikeaa budjetoida pieniä tukia sekä ruokaan että laskuihin. 

Pienten tulojen budjetoiminen vaatii etukäteen suunnittelua. Monelle helpointa onkin mitoittaa ruoka- ja muihin menoihin menevät varat, kun tulot ovat ennakoitavissa ja niiden maksu tapahtuu yhdessä tai max kahdessa erässä omalle tilille. Siitä on sitten kätevintä maksaa ensin kaikki välttämättömät asumisen kulut ja muut laskut, tai siirtää sivuun myöhempää laskujen maksua varten. Näin henkilölle jää selkeämpi kuva omasta kuukausibudjetistaan, ja mitä jää laskujen jälkeen käteen - käteenjäävästä osuudesta voikin budjetoida kodin hankintoihin, ruokakauppaan, harrastusmenoihin ja matkakuluihin.

Vähävaraisille on erityisen tärkeää suunnitella kuukausibudjettiaan, jos mielii hankkia yhtään mitään itselleen tarpeellista kotiin. Helposti kuitenkin käy niin, että monet elävät suoraan kädestä suuhun. Tuntuu ettei rahaa ole helppo pistää yhtään sivuun, jos vaikka täytyisi hankkia uusi imuri vanhan rikkoutuneen tilalle tai uudet kengät. 

Jos kaikki tuet maksetaan pienissä erissä tuensaajan tilille, voi se vaikeuttaa huomattavasti oman talouden hallintaa. Isompia menoeriä voi olla mahdoton tehdä, kun rahat eivät yksinkertaisesti riitä niihin, sillä loput tuet eivät ole vielä maksussa, vaan seuraavia maksueriä joutuu odottelemaan. Moni saattaa jäädä pohtimaan, maksaako ensin jonkun ison laskun vai ostaako ruokaa. Erityisesti sosiaalitoimen asiakkaina on paljon ihmisiä, joilla on muutenkin vaikeuksia elämässään: esimerkiksi mielenterveyspotilaita, työkyvyttömiä, sairaita, vammaisia, adhd:sta kärsiviä, velkaantuneita, vanhuksia. Kaikille kuukausibudjetin suunnittelu ei tietenkään ole vaikeaa, mutta huomattava määrä sosiaalitoimen asiakaskunnasta kärsii kuitenkin erilaisista elämänhallinnan vaikeuksista, eikä sitä edesauta tippaakaan nykyinen tukijärjestelmä, joka ikään kuin heittelee silloin tällöin satasen sinne, satasen tänne.

Kaikkein uupuneimmille saattaa käydä niin että laskuja maksetaan, jos nyt enää on jäänyt tarpeeksi tilille rahaa ruokaostosten jälkeen. 

Kun tuet maksettaisiin yhdessä erässä asiakkaalle, voitaisiin parhaassa tapauksessa ennaltaehkäistä monien lisävelkaantumista ja laskujenmaksuvaikeuksia, kuin myös vähentää ihmisten stressiä ja masennusta - kun arki ei olisi jatkuvaa nöyryyttävää selviytymistaistelua ja odottamista, koska saa lisää rahaa.

Jotta elämässä täyttyisi tietynlainen perusturvantunne, arjen pitää olla enemmän ennakoitavissa ja ihmisen omassa hallinnassa. Omaa elämää ja menoja on paljon helpompi suunnitella eteen päin, kun tulot eivät ole pirstaloituneet pieniksi palasiksi sinne tänne.

Olisiko mahdollista yhtenäistää KELA:n eri tukien ja sosiaalitoimen maksupäiviä? Miksei maksuja voitaisi ajastaa samoille päiville, pankeissa kun on kuitenkin toimintoina, että maksut voi ajastaa automaattisesti? Tai voisiko olla mahdollista tarjota jonkinlainen välitystili, jonne tuet maksetaan eri päivinä, mutta asiakas saisi rahat käyttöön tuolta välitystililtä kerran kuussa? Perustulo (riippuen sen mallista) voi ratkaista osan ongelmista, mutta ennen sellaisen systeemin astumista voimaan, on keksittävä jotakin muita ratkaisuja. 

*edit: tai jos valittavana olisi muutamasta vaihtoehdosta, kuinka tuet olisivat maksussa, asiakas saisi itse päättää, tulevatko rahat tilille erissä vai kertasummana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Oma ratkaisuni tähän ongelmaan olisi maksaa tuet päivittäin, eikä kuukausittain. Mitään estettä tälle ei nykytekniikalla ole.

Käyttäjän NiinaSaxlund kuva
Niina Saxlund

Tarkennatko vähän mitä tarkoitat? Niin että ihmisille maksettaisiin päiväbudjetin verran vai niin että tuet ovat maksussa asiakkaiden toivomassa maksuaikataulussa?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Esim. 300 euron tuki jaettaisiin niin, että joka kuukauden päivä kilahtaisi noin kymppi tilille.

Tämän voisi jo tehdä koskematta nykyiseen tukijärjestelmään käytännössä mitenkään, ja se poistaisi tuon kuvaamasi ongelman "Tukien maksupäivien ripottelu vaikeuttaa pienituloisten taloudenhallintaa"

Toki kannatan perustuloa, ja tukiviidakon yksinkertaistamista, mutta jos se tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa, niin aloitetaan helpoista asioista, kuten vaikka tuosta päivittäisestä maksamisesta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4

Säästääkseni yhden kommenttikierroksen tarkennan hieman, toteat:

"Kaikille kuukausibudjetin suunnittelu ei tietenkään ole vaikeaa, mutta huomattava määrä sosiaalitoimen asiakaskunnasta kärsii kuitenkin erilaisista elämänhallinnan vaikeuksista, eikä sitä edesauta tippaakaan nykyinen tukijärjestelmä, joka ikään kuin heittelee silloin tällöin satasen sinne, satasen tänne."

"kun arki ei olisi jatkuvaa nöyryyttävää selviytymistaistelua ja odottamista, koska saa lisää rahaa."

Ja olet aivan oikeassa, tukien ripottelu miten sattuu vaikeuttaa elämän suunnittelua.

Oikea ratkaisu tähän ongelmaan ei ole mielestäni kuitenkaan kaikkien tukien maksaminen yhtenä päivänä, sillä laskut kuitenkin tulevat tipottain.

Tukien maksaminen päivittäin on paras tapa saada mahdollisimman paljon ennustettavuutta tuloihin, ja laskujen tullessa sisään niissä on yleensä pari viikkoa aikaa eräivään, jossa ehtii pienempiin laskuihin tarvittavan summan säästämään.

Vuokraan säästäminen toki vaatii hieman suunnittelua, ja jos siihen henkilö on kykenemätön, niin vuokra voidaan maksaa suoraan henkilön puolesta, kuten jo nyt tehdään.

Päivittäin maksamisen hyvä puoli on siinä, että rahaa joutuu odottamaan enintään huomiseen saakka, vaikka sitten hukkaisi lompakkonsa tai osuisi johonkin muuhun "sattuma" korttiin.

Käyttäjän NiinaSaxlund kuva
Niina Saxlund Vastaus kommenttiin #4

No ehkä niille ihmisille jotka haluavat elää suoraan kädestä suuhun, mutta valitettavasti elämässä tarvitsee muutakin kuin vain ruokaa. Ehdotuksessasi ei ole sikäli järkeä, koska se vain ylläpitää köyhyysloukkua ja asettaa ihmiset todella eriarvoiseen asemaan. Ihmisillä ei ole edes mahdollisuutta nousta sieltä loukusta.

Kaikista kustannustehokkainta on ostaa kerralla mahdollisimman pitkäksi aikaa ruokaa. Helposti joka päivä kaupassakäynti kostautuu sillä, että rahaa valuu sormien välistä. Olen parhaimmillani ostanut 120eurolla 4viikoksi ruokaa pakkaseen, lihaa, tuoreita kasviksia, papuja ja kaurakermoja ja saanut siten säästettyä rahaa muihin menoihin.

Mitä enemmän ihmisillä on valtaa käyttää rahojaan juuri niihin tarpeisiin, kuin itse kokevat tärkeiksi, sitä oma-aloitteisempia ja yritteliäämpiä ihmisistä voi tulla. He voivat suunnitella elämäänsä eteen päin, eivätkä joudu elämään totaalisessa köyhyydessä, sillä tuo malli kuulostaa siltä kuin se olisi joka päivälle pienet almut.

Elän itse toimeentulotuella, olen 2v. pienen lapsen äiti. Olen pienistä tuistani sijoittanut jokaisen pennin jonka olen pystynyt pusertamaan ruokarahoista työvälineisiin, jotta voin toteuttaa omaa unelmaani - valokuvaajana. Olen viimeiset 3 vuotta pikkuhiljaa saanut kasattua kuvauskalustoa ja nyt mulla on jopa studiotila, jonka jaan toisen kuvaajan kanssa, eikä vuokra ole kovin hääppöinen.

Ei ihmiset pysty tekemään tällaista, jos eivät itse voi päättää miten rahansa käyttävät.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

Suurella volyymilla ostaminen ei edes tule normaalissa ruokakaupassa mitenkään halvemmaksi, vaan parhaiten säästää ostamalla -30%-50 alennuksessa vanhaksi meneviä lihoja (mitä itse harrastan). Eri juttu jos ostat tukusta, mutta sinne harva pääsee liikahtamaan.

Ne tuet, mitä almuiksi kutsut olisivat monen tapauksessa monta kymppiä päivässä - uskon että suurin syy ihmisten elämänhallinnan puutteeseen on nimenomaan ongelmista ymmärtää millä rahalla heidän on tultava toimeen, johon nämä päivittäiset "almut" (sinun termisi, ei minun) antaisivat paljon selvyyttä.

Sinä olet kyennyt elämänhallinnallasi olemaan tuhlaamatta könttänä maksettuja rahoja, mutta miksi oletat että kaikki muut toimivat samoin? Tili tuli, tili meni on yleinen ongelma myös työssäkäyvien kohdalla.

Erikoista tässä keskustelussa on se, että haluamme molemmat parantaa järjetöntä nykytilannetta, jossa epätietoisuus aiheuttaa kustannuksia (et tiedä varmasti milloin sinulla on seuraavan kerran rahaa), mutta keinoista olemme täysin eri mieltä - siitä syystä että uskomme ihmisen käyttäytyvän eri tavalla käsitellessään rahaa.

Filosofinen kysymys on siis se, että käyttävätkö ihmiset rahaa paremmin jos he saavat sitä kerralla paljon, vai kerralla vähän, olettaen että rahan määrä on vakio.

Tämän kysymyksen ei tosin pakko ole olla filosofinen, varmaan psykologian gradu ratkaisisi tämänkin kysymyksen.

Käyttäjän NiinaSaxlund kuva
Niina Saxlund Vastaus kommenttiin #7

En oleta että kaikki sitä osaisivat, minusta ihmisille pitäisi tarjota vaihtoehtoja, esim. ihmisen omasta toiveesta tukien maksut ajastettaisiin yhdellä erää maksettavaksi tai sitten tuolla tavalla päiväbudjetteja, mutta se vaatisi kuitenkin sitä että ihmisten laskut pitäisi hoitaa jollain muulla tavalla, ehkä edunvalvojan avulla sellaisilla henkilöillä, jotka sitä tarvitsevat.

Kerronpa omaa taustaani. Olen kärsinyt lapsesta asti adhd- ja elämänhallintaongelmista. Teini-iässä minulla puhkesi vaikea masennus, jota sairastin päälle 23vuotiaaksi asti. En osannut organisoida ja hoitaa raha-asioita kunnolla. Minulla on ulosotossa velkaa, koska sössin vuonna 2010-2011 asiani ja paloin loppuun.

Tiedän todella mistä puhun, ja ymmärrän ihmisiä joilla on arjenhallinnanvaikeuksia.

On ottanut monta vuotta oppia tekemään omasta talouden hoitamisesta ja suunnittelusta rutiinia, käyttämään exceltaulukoita ja seuraamaan tuloja ja menoja tarkkaan. Olen oppinut virheistäni ja en halua tehdä enää isoja virheitä lisää.

Monet ihmiset tarvitsisivat edunvalvojan, olisin vaikeimpina masennusaikoina tarvinnut itsekkin edunvalvojan, mutta se apu evättiin minulta, kaikki velkani menivät sittemmin ulosottoon. Olin niin uupunut ja ahdistunut, etten kyennyt edes huolehtimaan itsestäni, saati sairaana taistella eri byrokratiakoneistojen rattaissa.

Nyt elämässäni menee hyvin, olen hammasta purren halunnut toteuttaa omia unelmiani enkä uhriutua enempää, olen halunnut kiivetä sieltä loukusta pois ja haluan auttaa muita, ja puhua sellaisistakin kipeistä aiheista, joista monia nolottaa puhua.

Kyllä itselläkin edelleen tili tulee ja tili menee, mutta osaan käyttää rahaa paljon järkevämmin nykyään kuin ennen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8

Vaihtoehdot ovat toki jees, eli jos ihminen hanskaa talouttaan hyvin, hänen pitäisi saada valita kuinka usein ja milloin rahat tulevat tilille.

Kysymyshän on enemmän siitä, että mitä tehdään niissä tapauksissa jossa taloutta on vaikea hanskata.

Muistan lukeneeni tutkimuksesta, jonka mukaan lapset pärjäävät paremmin talousasioissa, jos heille maksetaan viikkorahaa, sen sijaan että raha tulee silloin tällöin kun pyytää.

Tuosta ei tosin vielä voi päätellä sitä onko kuukausittaiset tulot paremmat kuin päivittäiset, mutta ainakin sen mistä olemme molemmat yhtä mieltä: säännölliset tulot ovat hyvästä, sillä ne auttavat suunnittelemaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #8

@8. Edunvalvoja olisi hyvä, jos vain valvonta ja kontrolli toimisi. Siinä voi mennä itsemääräämisoikeus ja tiedonsaanti eikä sitten pääse helpolla eroon edunvalvonnasta.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/13/edunvalvon...

Ropi Jarrela

Vaihtoehtona voisi olla antaa jokaiselle "tonni heti" eikä sitä otettaisi tulona huomioon. Tuon jälkeen jokaisella olisi koko ajan "tonni" käytettävissä. Pitäisi vaan huomata, että sitä ei saisi käyttää kahteen kertaan.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Niinan mallissa on se ongelma, että kaikki tuet eivät ole kaikkina kuukausina samansuuruisia. Esimerkiksi sovitettua työmarkkinatukea ja kuukausittain vaihtelevaa palkkaa saava joutuu odottamaan seuraavan kuun puolivälissä tulevaa palkkatodistusta ennen kuin jättää työmarkkinatukihakemuksensa. Näin työmarkkinatuen maksaminen viivästyisi entisestään. Kyllä siihen tottuisi, mutta siirtymäkuukausi olisi vaikea, jos rahat ovat tiukalla.

Käyttäjän NiinaSaxlund kuva
Niina Saxlund

Tukien siirtymäkausissa on edelleenkin ongelmia. Kokemuksella itsellä kun siirryin toisen tuen piiristä toisen tuen piiriin. Osa tuista kun maksetaan etukäteen ja osa jälkikäteen, en muista oliko kyseessä äitiyspäiväraha vai kodinhoidontuki, mutta maksut muuttuivat niin, että yhtäkkiä kuun viimeisenä päivänä maksettava tuki otettiin samalle kuulle huomioon toimeentulotuessa. Siis esimerkiksi maaliskuun 2. päivänä maksettavaan toimeentulotukeen otettiin huomioon 30. pv maksettava tuki. Tästä oli pakko ottaa yhteyttä toimistoon ja pyytää muuttamaan huomiointiperustetta, kuukausisykli oli muuttunut.

Käyttäjän NiinaSaxlund kuva
Niina Saxlund

Mutta tosiaan, monia tukiaisia olisi mahdollista ajastaa eri tavalla. Tuet, jotka maksetaan etukäteen ajastettaisiin kuun ensimmäiselle päivälle, ja tuet, jotka saataisiin vasta jälkikäteen maksettaisiin kuun viimeisenä päivänä. Tällöin maksupäivien välille ei tulisi kohtuuttomasti väliä. Työmarkkinatuessa on sellainen pieni probleema, että sen maksusykli poikkeaa muista tuista, kun monet muut tuet maksetaan kuukausittain samana päivänä, työmarkkinatuki maksetaan lyhemmissä sykleissä ja päivämäärä muuttuu.

Voisiko tähän mainitsemaasi juttuun keksiä jonkinlaista muunlaista ratkaisua?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Tuollainen mainitsemasi välitystili on helppo itse luoda. Avaat vain kaksi tiliä, toiseen menee kaikki tuet (tili A), ja toinen käyttötili (tili B) jonne itse siirrät tilille A kertyneet tuet vaikkapa jokaisen kuukauden ensimmäinen päivä. Tällöin tiedät kuun alussa heti paljon sille kuulle on rahaa käytössä kun tarkastat tilin A saldon. Pankin kanssa voi varmaan neuvotella asiasta miten homma olisi helpoin hoitaa. Parhaassa tapauksessa niin että ei tarvi itse tilisiirtoa tehdä, vaan se tapahtuu automaattisesti.

Ongelmia tietenkin voi tulla jos tilin B rahat loppuvat ja houkutus on suuri ottaa hieman kottia tililtä A, mutta ehkäpä tähänkin löytyy joku ratkaisu, esim valtuuttaa jokun kolmas osapuoli hallinoimaan tiliä A (ei välttämättä virallisesti mutta epävirallisesti).

Siirtymävaiheen ensimmäinen kuukausi voi myös tuottaa ongelmia, koska mallissa tämän kuun tuloilla rahoitetaan seuraava kuukausi, niin milläs rahoitetaan sitten se ensimmäinen kuukausi? Mutta jos tästä selviää, niin homman pitäisi käsitykseni mukaan toimia toivomallasi tavalla.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Koko tukijärjestelmä pitäisi uusia. Älytöntä "ilmaisen rahan" jakamista. Ei ihme, että verot on tapissa.

Mieluummin sitten se perustulo, asumistuet esim pois ja kilpailua vuokramarkkinoille, että vuokrien hinnat saadaan alas.

Toimituksen poiminnat